Strona korzysta z plików cookies i innych technologii
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuję
A+
Telefon Warszawa19115 BIP MPO
A+ Telefon Warszawa19115 BIP
Powrót do aktualności Powrót
2021-05-25

compost 3663514 1920

(fot. pixabay)

Warszawiacy już od dwóch lat segregują odpady z podziałem na 5 frakcji. Coraz więcej osób rozumie potrzebę takiego działania i dokłada wszelkich starań, by robić to poprawnie. Jednak niektóre z odpadów wciąż budzą wątpliwości przy pojemniku. Kuchenne należą do tych najtrudniejszych. Zapraszamy do lektury pierwszej części materiału, który jest poświęcony odpadom z kuchni!

Podczas codziennych prac kuchennych wytwarzamy wyjątkowo dużo odpadów. Produkty spożywcze są w jednorazowych opakowaniach lub foliowych torebkach. Wiele odpadów generujemy w trakcie gotowania, a po posiłkach pozostają resztki różnego rodzaju jedzenia. Warto zwrócić uwagę na to, by postępować poprawnie z tego rodzaju odpadami.

Proekologiczna postawa powinna towarzyszyć już w momencie robienia zakupów. Warto się na nie wybrać z własną torbą wielorazowego użytku – by ograniczyć zużycie jednorazowych torebek foliowych. Jeśli już jednak dojdzie do zakupu foliówki, można z niej skorzystać kilka razy. Zużytą (ale czystą!) torebkę foliową należy zaś potem wyrzucić do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Do tego samego pojemnika powinno się kierować także foliowe i plastikowe opakowania po produktach spożywczych, kartony po mleku czy sokach, a także metalowe puszki po konserwach.

Opakowania po jajkach powinno się wyrzucać po ówczesnym ich sprawdzeniu. Wytłoczki kartonowe powinny więc trafić do pojemnika na papier, a te styropianowe lub plastikowe do plastiku i metalu. Szklane butelki i słoiki należy wyrzucać do zielonego pojemnika na szkło (z wyjątkiem metalowych zakrętek – te trafiają do żółtego pojemnika).

Wciąż wiele niejasności stwarzają zasady prawidłowego postępowania z tzw. bioodpadami, dla których dedykowany jest osobny kontener. Należy pamiętać, że do brązowego pojemnika powinno się wrzucać resztki warzywne i owocowe, przeterminowaną lub rozsypaną mąkę, stary chleb, fusy po kawie czy herbacie, tofu, zwiędłe kwiaty oraz rośliny doniczkowe, a także resztki jedzenia - ale wyłącznie te bez mięsa, kości, ości czy tłuszczów zwierzęcych. Bioodpadami będą również skorupki jaj, ale już całe jajko czy resztki jajecznicy wyrzucić należy do pojemnika na odpady zmieszane.

Więcej informacji na temat prawidłowej segregacji odpadów można znaleźć tutaj:

https://www.mpo.com.pl/zasady-segregacji-i-odbioru-odpadow.

Część 2 niebawem!

Zobacz również:
Aktualność nr1
2024-11-14
Zaproszenie do składania ofert
Zobacz więcej - aktualność nr1



Aktualność nr2
2024-11-13
Zaproszenie do składania ofert
Zobacz więcej - aktualność nr2



Aktualność nr3
2024-11-12
Jak powstają trasy śmieciarek?
Zobacz więcej - aktualność nr3



Zobacz wszystkie



Grafika - liście


Kontakt
MIEJSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO OCZYSZCZANIA
W M. ST. WARSZAWIE SP. Z O.O.
ul. Obozowa 43
Warszawa 01-161

tel. 22 3910 100
e-mail: E-mail mpo@mpo.com.pl

NIP: 5272391342
REGON: 015314451
BDO: 000013153

IODO: E-mail iodo@mpo.com.pl Piotr Maćkowiak
Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000146122 Kapitał zakładowy Spółki: 376 470 000 PLN
© 2024 MPO